Colombianska Gränsfall


I Colombias södraste delar vid Amazonfloden finns inga gränsposteringar gentemot grannländerna Peru och Brasilien. Även om den militära närvaron är hög så åker människor, transporter och varor fram och tillbaka över gränserna.

Norrut förändras landskapet och klimatet. Vid kusten är det karibisk värme, sol, stränder och gamla kulturhus i vissa utvalda UNESCO-vänliga städer. Runt Cartagenas stad byggdes en mur för att hålla piraterna borta på 1500-talet. Idag är det en fin sevärdhet i stil med Visby ringmur som många turister besöker i solnedgången.

Som resenär är det lätt att träffa andra vagabonder på hostels och enklare boenden. De bär alla med sig sina berättelser och historier, som ofta också handlar om gränser. För att nämna några exempel:

* Den engelska tjejen som är i femte månaden. Hon väntar på sin kubanske pojkvän som utan giltigt pass måste åka båt och buss som inte kräver ID-handlingar. De vill försöka ta sig till USA eller möjligen Costa Rica.

* Helikopterpiloten och hans fru som bilat från USA och skeppat sin bil från Panama till Colombia medan de själva åkte segelbåt. Bilen var framme på tre dagar, pappersarbetet att lösa ut bilen tog en vecka.

* De tyska utbytesstudenterna som måste ha med sin blodgrupp på deras lokala ID-kort.

* Kubanen som betalat 5000 USD för att fly Kuba med sin mamma (med båt till Mexiko).

Gränsen mellan Colombia och Panama, The Darian Gap, är helt stängd landvägen. Där huserar bara militär och gerilla och alla avråds att vistas i området. Vill man ta sig mellan länderna utan att flyga rekommenderas båt. Det går att ta sig från Sapsurro i Colombia till La Miel på Panama-sidan och sedan åka båt upp genom San Blas arkipelag.

Aftonbladet skriver idag om The Darian Gap och dess faror.

Hasta la Vista.