Guide till Lärbro, del 2 3


I första delen av Lärbroguiden ägnade jag mig uteslutande till Lärbro City. Men Lärbro har mycket mer att erbjuda. I denna del kommer jag visa vad som finns i Lärbrohood och i SoKo (South of Konsum).

Lärbrohood.

Studieförbundet vuxenskolan har flyttat till nya, fräscha lokaler som de delar med Församlings-hemmet. 

Etta på Psalmtoppen i Forsa församling är ”Blott en dag”. 
”Den blomstertid nu kommer” ligger på femte plats. 

Intill det gamla församlings-hemmet finns ett änge; Hammarsänget.
Det gamla församlings-hemmet, på ca 200 kvm, är till salu. Men man måste ta med sig hemmet till annan plats, rapporterade SR Ekot.

Kastalen, som nu agerar klocktorn till Lärbro kyrka, är byggt av vikingar, för vikingar, på 1100-.talet. Kyrkan är öppen runt 11 på söndagarna.

I krokarna finns olika stenar av varierande intresse. Några runstenar…
 

Och en minnessten över den judiska begravningsdelen på kyrkogården.
 

Har man inte fått nog av gamla stenar, rekommenderas turen The Lärbro North/East Outskirts som beskrivs i del 4. 

I Korsbygården hänger Lärbro Hembygdsförening.
 

Det är inte bara Visby som har en Munkkällare. Även i Lärbro finns Munkkällaren, som alternativ till utelivet, se första delen av Lärbroguiden. 

Innan vildmarken tar vid, i utkanten av Lärbrohood, finns Röcklingers café och trädgårdsbutik. För de som vill utmana sig själva och endast äta en viss färg under en vecka har de tomater i flera sorters färger. 

Om man undrat vad som hände med kundvagnarna när ICA lade ner. 

SoKo (South of Konsum).

I avslappnade SoKo finns mycket att upptäcka, som närproducerad honung utan tillsatser. Honungen kommer från Sylve Ekströms bigårdar och smakar gotländsk blomflora och örtväxter.

Slitetaxi håller stilen, även i SoKo.

Forsavallen har en elvamannaplan och en sjumannaplan för fotboll. Det finns ett RWC som dock inte uppfyller dagens krav. I övrigt är anläggningen inte anpassad, allt enligt hemsida.

Förr i tiden, då järnvägstågen rullande på Gotland, var slutstationen på norra rutten, Lärbro. De två första bilderna är hämtade från Gotländsk Järnvägshistoria. Längst ner i villa-idyllen ser vi hur stationshuset vaggats in i omgivningen. 

SoKo mynnar ut i det gamla järnvägsspåret, numera en promenadstig för hundägare. Vågar man sig utanför staden vet man aldrig vad man kan stöta på. Mer om såna äventyr i den i tredje Lärbroguiden: The Lärbro South/West Outskrits.


3 tankar om “Guide till Lärbro, del 2

Kommentarer är stängda.