Guide till Lärbro, del 4.


Har man inte fått nog av Lärbros gamla stenar som beskrivs i del 2: Lärbrohood och SoKo (South of Konsum), finns det mängder av sånt i Gotlandsguidens fjärde och sista del. Om man hittar dem, vill säga.

För att ta del av det bästa i The Lärbro North/East Outskrits krävs ordentliga skor, och knän, för att ta sig runt. Gärna vårväder också.

Går man norrut längs med väg 148 mot Fårösund kommer man kan man besöka ”Den nordiska 5-växlade Turbon”. Kauparve Islandshänstar alltså.

I närområdet vid Kauparve finns ett stort stenröse som är en utgrävd bronsåldersgrav. Dessutom finns det slipskåror vid Grauns klint för alla som gillar skåror i berg. 

Ska man se dessa sevärdheter är det bra om det inte är snöat nyligen.
Därför återkommer jag med bilder när snön försvunnit och jag hittat vägen.
 

Går man österut, mot Hellvi, kommer man så småningom till en hästhage. Där finns skeppssättningar som kallas Domarlunden. Se upp för hästspillning vid eventuellt besök. Hästarna är vana vid besökande turister.

Mitt emot Domarlunden finns en till hage. Går man in där kommer man till ytterligare några stenar. Sangelstainen på Laikarhaid. Mycket sten för inga pengar alls.
 

Efteråt kan man fortsätta vägen längs med hagarna tills siluetten av Lärbrohood välkomnar dig tillbaka. Här syns en jätteugn och bakom den ligger Röcklingers för den som är sugen på lite gödsel eller en kopp kaffe.