Ska vi spela filippin?


Tänker man att Fillippinerna är ett framtida land att leva i, finns det ett par saker som är bra att känna till.

* Bostäder – de enkla vasshyddorna som fillippinerna själva levt i länge, har såväl för- som nackdelar. Regnar det i Manilla betyder det många hemlösa, fjuttar det eld i grannens vasshus sprider det sig mycket snabbt till grannskapet. I vasstaken bor ekorrar och i väggarna spindlar.

Men springorna mellan bamburören som utgör golvet ersätter damsugningen. Är det varmt fläktar det bra genom väggarna. Man hör allt grannen säger och golvet avslöjar den minsta rörelse. De är lätta att bygga upp igen när det behövs.

* El – I Manilla och Cebu City fungerar strömmen som i väst. Det vill säga, den slås av vid extrema oväder och ibland ändå. Ute på öarna finns det sparsamt.

På ön Siqjuior fick de el 1976 och fram till 1995 hade de endast el tre timmar om dagen. Även om det ska finnas jämt numera är det ofta strömavbrott flera gånger om dagen.

I El Nido, på Palawan (som är en av landets stora turistställen) är det tänkt att elen ska fungera från 18.00 till 06.00. Det fungerar inte.

* Religion – Tack vare (eller på grund av) spanjorernas invasion av landet ger språket Tagali många spanska ord, utöver all engelska som blandats in under senare år. De flesta är starkt religiösa och som katolik är kyrkan och dess helgon mycket viktiga. Därför finns bland annat ’slow down’ skyltar utanför kyrkorna. I Bankomaterna kan man välja språk; English, Tagali eller Taginglish.

Den katolska tron har också fört med sig misstro på preventivmedel. Ladyboys och homosexuella är däremot helt accepterade. De kan ju inte rå för hur de känner, resonerar befolkningen. Oavsett läggning anses det mycket olämpligt att visa sina känslor offentligt. Det är något som endast sker i vasshytterna och på avskilda platser.

* Kollektivtrafik – Lokala resor sker oftast i tricykles eller jeepneys. Dessa lokala lösningar avser en 125cc motorcykel som med sin stålpåbyggnad kan transportera upp till sju personer och dess bagage. En jeepney ser ut som en lång jeep vars bakdel är takbeklädd men öppen. Där går det in hur många människor som helst. Det går även bra att sitta på taket.

Lokalbussar är även de avsedda för att sitta på taket på längre resor tillsammans med bagage. Sedan finns det airconditionerade bussar, taxis med och utan taxameter, taxichaufförer i Manilla som rånar sina kunder och en uppsjö av färjor. Deras scheman ändras lite när som och finns i storlekarna: stor långsam, bilfärja till små, långsamma och vingliga båtar med stabiliserande skenor på varsin sida om skrovet. Samtliga tar hur många passagerare som helst och går oftast inte under oväder på grund av landets enorma olycksstatistik.

* Mat – Thailand som inte ligger så långt ifrån Fillippinerna har fräscha grönsaker, nylagad mat och mycket kryddor. Den kunskapen har inte kommit till detta land ännu. Visst finns det citrusfrukter, chili, kokosmjölk och färska grönsaker. Men de används inte. Om de över huvud taget kryddar maten är det med en uns av pastis, möjligen lite salt. Allt kokas eller steks sönder och riset är alltid kallt. Därför rekommenderas det att dränka allt i soyasås om man önskar sås eller smak på de sönderkokta grönsakerna eller flottiga grisdelarna som man äter.

De moderna fillippinerna har anammat den amerikanska kokkonsten så det finns alltid vitt bröd eller hamburgare om man inte vill äta lokalt. Smaklösheten är densamma, kalorimängden har gett Fillippinerna sydostasiens tjockaste befolkning.

* Familj – Många äldre vita män kommer till Fillippinerna för att gifta sig med en ung fillippinska. Det innebär att hon ofta gifter sig till trygghet. Den fillippinska seden av männen har älskarinnor vid sidan om sitt äktenskap minskar drastiskt vid giftemål av en gammal vit gubbe. Flyttar de sedan ihop bör gubben veta att han då inte bara har ekonomiskt ansvar för sin unga fru och hennes familj, utan även deras by.

Flyttar de ihop kommer sex kusiner att flytta in där vilket anses fullt normalt. Hemma i byn är det både vattenpump och grannens sjukräkning som han betalar. Och kameran. Fillippinare tar så mycket bilder att japanerna blir blygssamma i jämförelse.

När jag vaknade upp en morgon i den lilla vasstugan vilken huserade två rum för uthyrning hör jag älskarinnan sjunga när den gifta mannen lämnat henne på morgonen.

Hon nynnar glatt: ”If your sleeping with me, youre sleeping with trouble”.